Vilket ställe!

image64


Sitter på ett fint hotell vid stranden i Mumbai, Indien. Bombay hette staden förut, men tydligen ville de byta bort det namnet.
Det finns mycket man kan förundras av när man ser det här namnet, på väg till passkontrollen stod en europeisk (vit) hippie och frågade folk om de hade tändare till hans hasch. "Näää, du får nog inte röka här" sa någon.
Jupp, det fick han visst, för han hade frågat en vakt.
Haha, vilket land!

Folk eldar på trotoarerna, hundar sover lite här och där, och skräp finns det nästan överallt där de inte har sopat bort det. Och så finns det mycket folk, i princip alla har skjortor med pressveck, oavsett hur fattiga de är.
Fin klädstil alltså.
Men man har ett och annat att lära,  att ge 20 rupies i dricks är nästan för mycket (tre kronor), eftersom de har en lön på kanske 100 rupies (16 kr) per dag. Men de blir i alla fall jätteglada, gav 20 rupies till han som tvättar mina kläder, och efter det så missar han inte en morgon att fråga om jag har några fler kläder jag vill tvätta!
Ja, servicen! DEN måste jag nämna!
Varenda indier hälsar "Good morning" på morgonen, och när man druckigt ett par klunkar ur ölen, kommer de direkt och fyller på glaset, inte många sekunder efter att man har ätit färdigt frågar de artigt om de får ta tallriken. De står som gamar runt en och stressar. Man är inte riktigt van med det här! :)
Och man blir som ett litet svin, kommer de inte direkt, så kan man inte låta bli att tänka "Kass personal, här har jag väntat i 20 sekunder på att bli tjänad, måste ställa mig upp och gapa" -vilket många här gör!!
Nä, jag trivs bättre av att hälla upp min öl själv. Lagom är bäst.

Men att få sina skjortor tvättade och strukna med pressveck är dock inte fel!


Det är ju kastystem som inofficiellt gäller i Indien, är du född i ett kast som kör autorickshaw, så är det inte lätt att skaffa ett annat jobb.
Tydligen så är dessutom vita människor av det absolut högsta kastet.
Typ adel, rätt jobbigt att bli behandlad som en högre stående, bara för att man är vit! Hemma har vi ju insett att det inte spelar någon roll!
Och så känns det som att de egentligen hatar en! Kommer till deras land med våra pengar.
Fast en anledning till att vita är högsta kastet borde ju vara våra pengar. En indier som tjänar 1000 kr per månad har väldigt bra betalt, hur många tjänar egentligen så lite i Sverige?
Okej, det är ju klart, man kan inte leva på 1000 kr per månad i Sverige, eftersom allt är så mycked dyrare där, men om man kommer till Indien med flera tusen kronor på kontot, så har man nästan ouppnåeligt med pengar!
Så är det.


IRON MAIDEN spelar förresten här den första februari. Funderar på att sticka dit. Dock rysligt tråkgit att sticka på maidenkonsert själv. Fast man kanske träffar något trevligt folk där? Hårdrockarindier? :)
Frågade en chaufför (typ min egen ålder) om maiden, och han hade ingen aning om vilka de var, inte ens då jag peckade på stor poster!
Har även frågat annat folk, verkar vara indisk musik som gäller. Och pop.
Kanske är helt tomt på konserten, så får jag hänga med maiden själv! :)

Och så sist en reklam från en tandläkare:

image65


Det har förresten inte varit så här kallt i Mumbai sen 60-talet. Fast 26 grader i skuggan är ändå inte helt fel!


Tjo.

Ett inlägg från flygplanet.


Bortom bergen är Irak (!)
image63



Här sitter jag och är sur på min dator, saknar än en gång min gamla mac. En del saker tar man förgivet, jag har en bärbar dator, en snabb, ny pc med widescreenskärm, DVD-spelare och windows xp, borde vara perfekt för att bita av några simpsonsavsnitt som jag fick i julklapp!

Nej du, jag måste ladda ner den rätta avkodaren för att kunna göra detta.

Självklart.

Så, eftersom det inte finns någon internetuppkoppling på flygplanet, får jag därför klara mig utan att se mina LAGLIGT införskaffade simpsonsavsnitt. Jag är inte bitter.

På en mac gjorde man så här: Stoppa in DVD-skivan i DVD-läsaren, klicka på "play". Så spelas filmen. Utan problem.

Aja, hade man varit van PC-användare hade man ju förstått att allt man ska göra ska man installera små belastande extraprogram för. Varför göra något som fungerar från början då det är enklare att bara låta bli!

Aja, sitter i alla fall på flygplanet någonstans ovan för något -istan. Kan vara pakistan, uzbekistan eller afganinstan. Kommer i alla fall att susa förbi alla tre. Även troligtvis Irak!

Känns tryggt! Att de vågar sätta en vanlig flygrutt ovanför dessa länder! Fast man kanske är så högt upp att de flesta inte kan skjuta ner en!

Hoppas det.

Det här planet har inte de där små skärmarna i ryggstöden på sätena, utan har 80-talistisika hotellteveapparater längra fram i korridoren.

Intressant film visar de, en Indisk film om kricket i Australien.

Jag tror jag ska byta bransch och bli Indisk filmregissör! Förstå vilka fula klipp de gör!

Fast det är klart, det ser ut som om att de använt vanlig film istället för digitalt, vilket säkert gör att de måste vara försiktiga med att göra omtagningar osv, för att det inte ska bli för dyrt!

Tydligen satsar Indien långt mycket mer per år på film per år än vad USA gör, dock gör de ett antal fler filmer, och tydligen ska även de dyraste produktionerna långt ifrån lika dyra som filmerna från Holllywood.

Men en vettig kamera borde de i alla fall kunna ha råd med! Och klippen måste de kunna göra bättre! Fast de kanske vill ha det så?

Indierna ska tydligen vara otroligt smarta. Man ska inte underskatta dem!

Ett tankeexempel är att om man tar den smartaste personen på en miljon människor, så får man fram de nio smartaste människorna i Sverige. Klokt folk. Ett gäng på nio stycken alltså.

Skulle man görsa samma sak i Indien, så skulle man få ett litet gäng på tusen personer!

Och eftersom jag inte tror på det här med rasism, så är de tusen personerna var och en lika smarta som de nio från Sverige!

Fast de har tusen sådana! Yikes!

Jag får se vad för klokt folk jag lyckas träffa där!

Misstänker dock att Indiens kastsystem för att de helt enkelt förtrycker de som kommer från lägre kast, och därmed inte kan få reda på vilka de där tusen personerna är...

Sverige har ju ett system där alla har samma chanser att gå skola, vilket betyder att är du smart, så kommer du långt!

Aja, jag ska inte säga så mycket innan jag sett Indien, får återkomma om ett tag.

Hoppas jag har Internet på hotellet så att jag kan lägga upp det här inlägget.

Är ju lite svårt här på flygplanet...


Tjo.


Ännu en utlandsdiet.

Efter
amerikaresan låg jag på 91,7 kg, alltså fyra kilo tyngre!

Mycket frossande blev det, gott gott gott.

Nu är det i alla fall dags för nästa diet.

Väger idag 89,7 kg och imorgon bär det iväg till Indien.
Så då får jag se hur mycket man går ner av Indiendieten!

image62



Nu är det dags att sova i alla fall, ska iväg gaanska tidigt imorgon bitti.