karin med bärplockare
Men vilken dag det har varit!
Här ligger jag på gräset utanför mormors hus och knapprar på datorn, det är ju på tiden att jag uppdaterar min lilla blogg!
I morse avslutade jag mitt sista skift på anrikningsverket i Svartliden, 29 skift på 12 timmar vardera har jag betat av, det blir 248 timmar, inte dåligt!
Nu har jag alltså äntligen fått sommarlov, flera stycken dagar ledigt har jag nu innan jag åker ner tillbaka till Filipstad för att gå färdigt skolan.
Syrran och mormor drog med mej ut i skogen för att plocka bär, blå bär, lin gon, hal lon och smult ron hittade vi där ute bland tallarna, och även om det inte var allt för mycket, så räcker det nog till pajen vi ska baka ikväll!
Solen sken och det var riktigt skönt att sätta sej i skuggan bakom ett träd och dricka en kopp kaffe.
Tydligen har det varit så torrt i år att det knappt finns några blåbär för thailändarna och polackerna att plocka, 18 kronor kilot betalar uppköparna, normalt pris är ungefär 9 kronor, så jag hoppas verkligen att de som satsat en årslön för att ta sej hit klarar av att gå lite plus på resan!
Gräset sticker och flugorna surrar kring mej, så jag tror jag går in, karin ville dessutom att jag skulle hjälpa till med att skala potatis, vi ska koka palt ikväll, så jag tar och fortsätter sen, haha, nu står hon på bron och skriker, stress, stress, kan man inte bara få sega och göra ingenting ett tag? ?
recept:
Mormors Palt
Detta behöver du:
En kökskvarn
En stor gryta
Ett durkslag
Ingredienser:
En hög med rå potatis, typ 2 kg
Vetemjöl
Rågsikt (om man vill)
Salt
En liten hög rimmat sidfläsk, nästan 1 kg före skinnet skärs bort
Skala potatisen, mal den sedan i en kökskvarn, lägg sedan potatisen i ett durkslag, så eventuellt vatten rinner bort
Skär upp fläsket i tärningar
Koka upp en stor gryta med vatten och lite salt
När vattnet kokar, blanda rågsikt och vetemjöl i potatisgeggan, tills den blir lösare än en lagom mjuk deg.
Häll mjöl i en talrik, gör en boll av degen i mjölet, gör en grop i bollen där du lägger en näve sidfläsk, förslut sen palten, och rulla den till en boll
Ta en hålslev och sänk sakta ner palten i det kokande vattnet (Då fastnar paltarna inte i botten), upprepa.
Om du är vegan eller något liknande är det bara att skippa fläsket, då blir det flatpalt. Dock inte alls lika gott.
Koka i ungeär en timma, 40 minuter, åtminstone.
Servera med smör och lingonsylt! Mmm!
Nästa gång jag skriver ska jag skriva om bilen som jag har köpt!
Här ligger jag på gräset utanför mormors hus och knapprar på datorn, det är ju på tiden att jag uppdaterar min lilla blogg!
I morse avslutade jag mitt sista skift på anrikningsverket i Svartliden, 29 skift på 12 timmar vardera har jag betat av, det blir 248 timmar, inte dåligt!
Nu har jag alltså äntligen fått sommarlov, flera stycken dagar ledigt har jag nu innan jag åker ner tillbaka till Filipstad för att gå färdigt skolan.
Syrran och mormor drog med mej ut i skogen för att plocka bär, blå bär, lin gon, hal lon och smult ron hittade vi där ute bland tallarna, och även om det inte var allt för mycket, så räcker det nog till pajen vi ska baka ikväll!
Lin gon
Solen sken och det var riktigt skönt att sätta sej i skuggan bakom ett träd och dricka en kopp kaffe.
Tydligen har det varit så torrt i år att det knappt finns några blåbär för thailändarna och polackerna att plocka, 18 kronor kilot betalar uppköparna, normalt pris är ungefär 9 kronor, så jag hoppas verkligen att de som satsat en årslön för att ta sej hit klarar av att gå lite plus på resan!
Karin plockar lin gon
Gräset sticker och flugorna surrar kring mej, så jag tror jag går in, karin ville dessutom att jag skulle hjälpa till med att skala potatis, vi ska koka palt ikväll, så jag tar och fortsätter sen, haha, nu står hon på bron och skriker, stress, stress, kan man inte bara få sega och göra ingenting ett tag? ?
recept:
Mormors Palt
Detta behöver du:
En kökskvarn
En stor gryta
Ett durkslag
Ingredienser:
En hög med rå potatis, typ 2 kg
Vetemjöl
Rågsikt (om man vill)
Salt
En liten hög rimmat sidfläsk, nästan 1 kg före skinnet skärs bort
Skala potatisen, mal den sedan i en kökskvarn, lägg sedan potatisen i ett durkslag, så eventuellt vatten rinner bort
Skär upp fläsket i tärningar
Koka upp en stor gryta med vatten och lite salt
När vattnet kokar, blanda rågsikt och vetemjöl i potatisgeggan, tills den blir lösare än en lagom mjuk deg.
Häll mjöl i en talrik, gör en boll av degen i mjölet, gör en grop i bollen där du lägger en näve sidfläsk, förslut sen palten, och rulla den till en boll
Ta en hålslev och sänk sakta ner palten i det kokande vattnet (Då fastnar paltarna inte i botten), upprepa.
Om du är vegan eller något liknande är det bara att skippa fläsket, då blir det flatpalt. Dock inte alls lika gott.
Koka i ungeär en timma, 40 minuter, åtminstone.
Servera med smör och lingonsylt! Mmm!
Palt!
Nästa gång jag skriver ska jag skriva om bilen som jag har köpt!